'Thoughts on Compassion for Compassion'

For a healthier global mental climate


Pim Velthuizen achtergrondinformatie 


Pim Velthuizen, Digital Artist

 

Pim Velthuizen (1966) uit Den Haag maakt digitale kunstwerken die hij in museumkwaliteit laat afdrukken en afwerken met TruLife acrylglas. De hoogwaardige afdrukken en afwerking worden verzorgd door Wilcovak in Hoogeveen.

Pim tekent, gebruikt eigen foto’s en ontwerpt met de computer om beelden te creëren die je met andere media niet kunt maken. Alleen met de computer kan hij kaarsrechte lijnen en subtiele kleurverlopen tot stand brengen en nauwgezet schaven aan een beeld, waar hij soms vele maanden aan werkt.

 

Artist statement:

In onze huidige onrustige wereld, vol onrecht, disharmonie, uitbuiting en een onevenwichtige omgang met het klimaat en de aarde — die vaak wordt misbruikt voor eigen gewin — is het belangrijk om daar gedachten van een andere kwaliteit tegenover te zetten en op zoek te gaan naar mededogen en wijsheid voor een gezonder, mentaal wereldklimaat. Met mijn kunstwerken hoop ik te inspireren tot mededogen. Daarom dragen al mijn werken de overkoepelende titel Thoughts on Compassion for Compassion.

 

Pim Velthuizen over het artistieke ontwerpproces:

De afbeeldingen ontstaan langzaam. Eerst in mijn hoofd. Daarna bouw ik elk beeld in de computer langzaam op, in vele lagen. Ik teken in de computer met mijn tekentablet en maak gebruik van eigen foto’s. Al die elementen verwerk ik in het werk. Uiteindelijk is het onderscheid tussen wat ik zelf teken en de foto’s niet meer te herkennen – het vloeit in elkaar over.

 

Met dit ontwerpen ben ik meerdere weken bezig, totdat alles op zijn plaats valt. Van het eerste vage idee tot het uiteindelijke, definitieve kunstwerk kan soms enkele maanden in beslag nemen. De computer stelt mij in staat om heel precies en gedetailleerd te werken.

 

Pim Velthuizen over zijn Inspiratiebronnen:

Mijn werken zijn gebaseerd op mythes van alle tijden, die over de hele wereld terug te vinden zijn. Daarin vind je dezelfde ideeën terug, maar steeds in andere beelden en bewoordingen.

 

In 1988 kwam ik in contact met de Theosofie (Theosophical Society Point Loma in Den Haag), een levensvisie die meerdere kunstenaars heeft geïnspireerd, van Mondriaan en Berlage tot Kandinsky en Hilma af Klint.

 

In mijn werken zoek ik naar dynamiek en innerlijke verstilling die onze verbondenheid laat zien – de eenheid in alles. In het hindoeïsme omschreven als Tat (= Dat), het onnoembare. 

 

Ideeën uit Boeddhisme, Hindoeïsme, Noorse mythologie, Theosofie, het oude Griekenland en uit de astronomie inspireren mij en combineer ik vaak in één kunstwerk.

 

Een idee dat me fascineert, is dat alles gezien kan worden als leven of bewustzijn. Niets is zonder bewustzijn – van het kleinste atoom tot een sterrenstelsel, en groter en kleiner dan dat, en in gebieden die voor ons zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn. Werkelijk alles kan worden opgevat als bewustzijn. Je kunt je voorstellen dat elk mathematisch punt in de ruimte een bron van bewustzijn is.

 

Elk bewustzijn kan ook worden gezien als een stroom van leven die, vanuit een centrum, bron of brandpunt, neerdaalt in de materie. Die stroom is symbolisch voor te stellen als een verticale lijn – bijvoorbeeld als de straal van een zon. Daarom beeld ik in al mijn werken verticale lijnen af die door alles heen lopen. Dat symboliseert een weefsel van levend bewustzijn.

 

Ga voor meer informatie over theosofie naar de volgende website:

 

Mededogen en altruïsme:

Elk leven of bewustzijn is grenzeloos en groeit en evolueert tot in het oneindige. Ook wij kunnen Boeddha’s, Christussen, Krishna’s of Odins worden – of hoe je het ook wilt noemen. Ook wij kunnen boven onszelf uitstijgen, door mededogen en altruïsme. Mededogen inspireert mij. Zoals het beeld uit de Mahabharata van de held die de hemel niet binnengaat, omdat zijn hond niet welkom is.

 

Omdat we allemaal met elkaar verbonden zijn, kunnen we alleen gezamenlijk geestelijk groeien en verder komen. Dat kan alleen met mededogen voor elkaar, volgens het Boeddhisme “een feit in de natuur.”

 

Terugkerende vormen:

Ik gebruik verschillende terugkerende symbolen en vormen, zoals doorzichtige bollen of sferen, lijnen, bomen, takken, rivieren, organische structuren, gelaagdheid en meer. Daarmee probeer ik de ideeën die mij inspireren tot uitdrukking te brengen.

 

Ik zie mijn werken niet als werkelijkheden; het zijn slechts artistieke verbeeldingen van de ideeën die mij inspireren. Iedereen is vrij om mijn werk naar eigen inzicht te interpreteren.